Eeterlike Õlide Vananemine
Peroxüdatsioon ja intra-molekulaarsed reaktsioonid
Oliiviõlid muutuvad aja jooksul räpasteks. Räpasteks muutumine on keemiline muutus taimeõlide molekulaarsetes struktuurides. Samad keemilised mehhanismid toimivad ka eeterlikes õlides. Loomulikult lahustunud hapniku olemasolu õlides käivitab need keemilised reaktsioonid. Need kiirenevad valguse, õhu, temperatuurikõikumiste või erinevate saasteainete juuresolekul.
Selle "vananemise" reaktsioonimehhanism jaguneb kaheks etapiks: peroksüdatsioon ja intra-molekulaarsed reaktsioonid (või leviku faas).
Teaduskirjandus kirjeldab mitmeid peroksüdatsiooni näiteid. Siin on näide linaloolist, mis on eeterlikes õlides rohkesti esindatud. (Näide: lavendel, lavandin, linalooliga tüümian, roosipuu, salvei, jne).
Selles skeemis läbib linalool esmalt peroksüdatsiooni. See toodab uue ühendi: 7-düdroperoksi-3,7-dimetüül-okta-1,5-dieen-3-ool.